בחינת תושבות של עולים חדשים ותושבים חוזרים

 

החוזר מפרט את הכללים החדשים בנוגע לבחינת תושבות של עולים חדשים ותושבים חוזרים שמקבלים גמלאות אזרח ותיק (זקנה) וגמלאות זקנה מיוחדות (גמ"ז) ולאחר שהחלו לקבל את הקצבה הם חוזרים לגור בחו"ל.

לקריאת החוזר לחצו כאן

גמלאות זקנה מיוחדות (גמ"ז) מקבלים, בתנאים מסויימים, עולים חדשים (גברים ונשים) שעלו מעל הגיל שמאפשר להם לצבור תקופת אכשרה לזכאות לקצבת אזרח ותיק (בשנת 2019 – גיל 62), והם אינם מבוטחים בביטוח אזרח ותיק.

גם תושבים חוזרים יכולים בתנאים מסויימים לקבל גמלת זקנה מיוחדת אם לא צברו תקופת אכשרה לזכאות לקצבת אזרח ותיק.

גמלת זקנה מיוחדת ניתנת על בסיס סוציאלי ולכן יש מבחן הכנסות לתובע הגמלה בכל גיל, גם מעל גיל 70.

מקבלי הגמ"ז חייבים להיות תושבי ישראל בכל תקופת הזכאות לגמלה.

כאשר עולה חדש תובע גמלה מהמוסד לביטוח לאומי ובסמוך לאחר מכן הוא יוצא לחו"ל, המוסד לביטוח לאומי אמור לבחון אם מרכז חייו עבר לישראל כפי שהצהיר כשעלה לארץ. ככל שמתברר כי הוא גר בחו"ל, לא מגיעה לו קצבה. התושבות שלו נשללת והוא מתבקש להחזיר את הגמלה.

לגבי תושב חוזר שתובע קצבת אזרח ותיק ולא היה בארץ לפחות שנה לפני שתובע את הקצבה, המוסד לביטוח לאומי אמור לבחון אם הוא חזר לארץ למגורי קבע. ככל שהמוסד לביטוח לאומי אישר את הזכאות לקצבה כי השתכנע שהמבוטח חזר לישראל למגורי קבע והמבוטח חזר בפועל לחו"ל, המוסד לביטוח לאומי יבחן פעם נוספת את התושבות כשהוא מגלה שהמבוטח אינו בארץ (לפי מידע שמתקבל ממשטרת הגבולות). ככל שמתברר כי מרכז החיים של המבוטח לא עבר לישראל, הקצבה תישלל רטרואקטיבית ובדרך כלל גם התושבות.

חשוב לציין כי הביטוח הלאומי בוחן את התושבות של כל התא המשפחתי ואינו שולל תושבות ממבוטח שיוצא לחו"ל כדי לעבוד, בעוד משפחתו חיה בארץ.

על פי ההנחיות החדשות, הביטוח הלאומי יעשה שליפות של עולים חדשים ותושבים חוזרים שמקבלים גמלאות ולא נמצאים בישראל, החל מתקופה בת חצי שנה מיום העלייה או החזרה לישראל.

לאחר בחינת התושבות, לפקיד הגבייה יש סמכות לשלול את התושבות מיום העלייה לארץ או מיום החזרה לישראל. ככל ששולמו דמי ביטוח בתקופה הזאת, הם יוחזרו למבוטח והמשמעות היא יצירת חובות בגמלאות למבוטחים.