כמה נושאים רלוונטיים לתחילת שנת 2020

 

 

הוראת קבע והסדר תשלומים – הדגשות

הוראת קבע למוסד לביטוח לאומי (בבנק או בכרטיס אשראי) מאפשרת כדלקמן:

  1. לשלם את המקדמות השוטפות.
  2. לשלם חובות – בתיאום מראש עם הפקיד בביטוח הלאומי. הוראת קבע קיימת אינה חלה באופן אוטומטי על הפרשי שומות ו/או על תשלומים אחרים שאינם מקדמות שוטפות. המבוטח אמור לבקש להחיל עליו את הוראת הקבע, לצורך הסדר תשלומים במקום הסדר בהמחאות.

תשלום באמצעות הוראת קבע לחיוב חודשי בכרטיס אשראי, מאפשר למבוטח שלא לחרוג מהסכם המסגרת הקיים בינו לבין חברת האשראי, אך מוכר לצורכי מס הכנסה בהתאם למועד התשלום. זאת בשונה מתשלום של עסקה בודדת בכרטיס אשראי בתשלומים, שעלול לחרוג מהמסגרת של כרטיס האשראי ולחסום אותו.

בתשלום בכרטיס אשראי בעסקה בודדת בתשלום אחד, החלוקה לתשלומים היא של חברת האשראי, או בקרדיט. יום הערך במוסד לביטוח לאומי של תשלומים שבוצעו באמצעות כרטיס אשראי הוא יום התשלום שבו בוצעה העסקה, גם לעניין התרת ההוצאה לצורכי מס הכנסה.

אפשר לבצע תשלומים גם באמצעות הסדרי תשלומים בהמחאות (וחתימה על הסכם) בתיאום מוקדם עם פקיד הגבייה בסניף או באמצעות קובץ ייצוג לקוחות למייצג מורשה. את ההמחאות יש לשלוח מיד בדואר, ויש להקפיד על מועד התשלום הראשון שממנו מתחיל ההסדר.

 

שינוי או סגירת עיסוק עצמאי בדיעבד

חוזר ביטוח 1457 קובע נוהל אחיד לגבי הדיווח הרטרואקטיבי לשינוי העיסוק העצמאי ולסגירת התיק העצמאי בביטוח הלאומי. להלן תמצית קצרה של ההוראות הרלוונטיות:

  1. המבוטח חייב למלא טופס 6101 שבו הוא מצהיר על שינוי העיסוק או על סגירת התיק.
  2. שינוי רטרואקטיבי בשנה השוטפת (שנת 2020) – פקיד הגבייה מקבל ללא אסמכתאות הצהרה מתחילת השנה השוטפת בלבד, כפוף לחריגים המפורטים בחוזר המתוקן.
  3. שינוי רטרואקטיבי בשנים קודמות (כולל שנת 2019) – כל שינוי לתקופה קודמת מחייב המצאת אסמכתאות אובייקטיביות.
  4. שינוי רטרואקטיבי מעבר לשנה השוטפת מעובד עצמאי העונה להגדרה לעצמאי שאינו עונה להגדרה – לא יאושר.
  5. בעת ההחלטה לאשר שינוי רטרואקטיבי יש להביא בחשבון את הזכות הביטוחית שהמבוטח נהנה ממנה לאורך השנים, גמלאות שקיבל המבוטח, הודעות שהביטוח הלאומי שלח למבוטח מהם עולה שהוא ידע על המעמד שלו בביטוח הלאומי ועוד.
  6. אם הפקיד אינו מאשר שינוי רטרואקטיבי, הוא חייב לנמק מדוע.

 

חובת רישום ותשלום דמי הביטוח לעניין מיצוי זכויות לגמלאות

חשיבות הרישום כעובד עצמאי ותשלום דמי הביטוח:

  1. יש חשיבות גדולה לרישום מיידי במוסד לביטוח לאומי של "עובד עצמאי העונה להגדרה" (לעצם ההכרה בפגיעה כפגיעה בעבודה) ולעדכון המקדמות להכנסה הנכונה (בשל הגמלה החוסמת) לצורך מיצוי זכויות מיטבי לגמלאות.
  2. יש חשיבות גדולה לעדכון המעמד של "עובד/ת עצמאי/ת שעונה להגדרה" ולתשלום דמי הביטוח ללא דיחוי בעיקר לנשים בהיריון ולכל גמלאות דמי לידה והורות. יש חשיבות לתשלום דמי ביטוח לפני לידה/שמירת היריון/אימוץ/אומנה, גם אם מועד החיוב העתידי טרם הגיע.

תיקון מקדמות דמי ביטוח

אפשר להגדיל או להקטין את המקדמות ארבע פעמים בשנה (פעם ברבעון).

התנאים להוכחת הצורך בשינוי בשיעור המקדמה מצויים בתקנה 4 לתקנות הביטוח הלאומי (מקדמות), התשמ"ד-1984 והם: שומה לשנה הקודמת, שינוי מקדמות במס הכנסה, שינויים במחזור העסקאות שדווחו לצורכי מס במהלך שלושה חודשים רצופים בשנה השוטפת מול הדיווחים המקבילים למס הכנסה בשנה הקודמת, או נימוקים משכנעים אחרים.

שינוי מקדמות אינו משנה את מעמדו של המבוטח במוסד לביטוח לאומי. כלומר, שינוי סוג מעצמאי שאינו כלול בהגדרת עובד עצמאי ל"עובד עצמאי", או ההיפך, מחייבים דיווח של המבוטח בטופס בל/6101 (דין וחשבון רב שנתי).

התרת דמי הביטוח הלאומי בניכוי לצורכי מס

דמי ביטוח המשולמים ללא הודעת חיוב, נחשבים לתשלום ביתר ואינם כלולים בתשלומים המותרים בניכוי לצורכי מס הכנסה. רק 52% מדמי הביטוח הלאומי שחוייבו וששולמו בפועל מותרים בניכוי לצורכי מס. דמי ביטוח הבריאות אינם מותרים בניכוי.

באישור השנתי נכללים תשלומים ששולמו בפועל עד סוף שנת המס 2019 בגין החיובים הבאים:

  1. חיוב לתקופה רטרואקטיבית והפרשי שומה עם מועד חיוב עתידי לתשלום עד יום 14 בפברואר 2020.
  2. מקדמת חודש דצמבר 2019 שמועד תשלומה הוא 15 בינואר 2020.
  3. הגדלת מקדמות שמועד החיוב העתידי בגינן הוא עד 3 במרץ 2020.

האישור של 2019 יכלול גם את מקדמת חודש דצמבר 2019 המשולמת בהוראת קבע בבנק או בכרטיס אשראי.

תיאום דמי ביטוח מראש בשיעור המופחת

המעסיק המשני מבצע תיאום דמי ביטוח בשיעור המופחת מהחודש שבו העובד החל לעבוד אצלו אך לא לפני חודש ינואר בשנה הנוכחית (במשכורת דצמבר 2019 – הכוונה לחודש ינואר 2019), לפי טופס 101 וטופס 644, או לפי אישור לתיאום מאתר הביטוח הלאומי (במקום טופס 644). דיווח על הפרשי שכר שליליים של עובדים מתבצע באמצעות שידור קובץ בלבד (בתיאום דמי ביטוח ההחזר בקובץ זיכויים נעשה רק בשנת המס השוטפת. בשינוי סטטוס של עובד – ההחזר אפשרי עד 7 שנים אחורה).

אם לא בוצע תיאום אצל המעסיק המשני במשכורת של שנת 2019, אזי ההחזר לעובד ייעשה באתר האינטרנט של הביטוח הלאומי בשנת 2020.

אישור תיאום דמי ביטוח מעל התקרה

עובדים ומקבלי פנסיה מוקדמת שהכנסתם הכוללת היא מעל ההכנסה המרבית החייבת בדמי ביטוח, מקבלים אישור לפטור מדמי ביטוח רק בפנייה למוסד לביטוח לאומי. כדאי לשלוח את הבקשה לתיאום לשנת 2020, כבר בינואר 2020 בהתאם להוראות שיש באתר הביטוח הלאומי באינטרנט.

יש לצרף לבקשה לתיאום דמי ביטוח טופסי בל/100 מודפסים וחתומים של כל שנת 2019 (לפחות 12 חודשים שקדמו לחודש הבקשה), מכל מקורות ההכנסה, ולהצהיר מי המעסיק העיקרי של העובד. בשלב זה מטפל באישורים האלה תחום רציפות הביטוח במשרד הראשי

(פקס 02-5386520).