קביעת מעמד במשק בית לעובדי ניקיון במוסדות דת

עובד במשק בית מוגדר במוסד לביטוח לאומי כמי שמועסק בעבודות שוטפות ורגילות במסגרת ביתו הפרטי של המעסיק או בעבודות ניקיון בבניין משותף, לרבות נהג פרטי ושומר. העבודה נעשית על ידי העובד באופן אישי והוא אינו מעסיק עובדים.

נכללים בגדר עבודות במשק בית גם מי שעוסקים בטיפול בילדים, כולל שמרטפים וכולל העסקה משותפת של הורים בשמירה על הילדים, וכן בטיפול במבוגרים, בקשישים ובסיעודיים (במסגרת זו ייכללו גם מצבים זמניים שבהם הטיפול מתבצע מחוץ לבית, כגון: בתי אבות, בית חולים וכדומה).

הרשימה מפורטת בחוזר ביטוח מספר 1380 מיום 24.11.2008 וגם באתר הביטוח הלאומי.

מדובר בעבודות שבטבען נחוצות לשמירה על אחזקה תקינה ועל תפקוד משק הבית הפרטי (ולא העסק) ו/או הבניין המשותף וסיוע לבעל הבית הפרטי ו/או לבני ביתו בניהול משק הבית.

כאשר עובד ניקיון מועסק בבית פרטי והתגמול בעד העבודה משולם על ידי בעל הבית הפרטי ישירות לחברה ששלחה את העובד – חובת תשלום דמי הביטוח חלה על החברה/המעסיק, ולא חלה שום חובה מבחינת האדם הפרטי בהקשר לתשלום דמי הביטוח (הובהר בפגישה של נציגי הלשכות עם עו"ד דני זקן ונציגי תחום הביטוח ביום 10.1.2018).

לא נכללים בין עובדי משק הבית מי שעוסקים בעבודות לצורך עסקו או משלח ידו של המעסיק.

על פי ההוראות שפרסם המוסד לביטוח לאומי, כאשר העבודה מתבצעת בביתו של מבצע העבודה, הוא ייחשב עצמאי ולא עובד שכיר.

המוסד לביטוח לאומי פרסם באתר האינטרנט רשימה של מבוטחים שאינם כלולים בין העבודות במשק הבית: הוראה פרטית והנחיית סדנאות, גננים שעיקר עיסוקם בגננות וכן ניקיון ואחזקת עמותות, לרבות בתי כנסת, מסגדים וכנסיות (בכל תנאי העסקה).

בחודש נובמבר 2019 נקבע כי החל מיום 1.1.2020 (במקרים חריגים גם קודם לכן), עבודות ניקיון במוסדות דת שאינם מפיקים רווחים, נכללות במסגרת עבודות במשק בית לעניין הדיווח למוסד לביטוח לאומי (העסקה עד שני עובדים בחודש אחד).

מוסדות דת אשר מקיימים פעילות עסקית מניבת רווחים, חייבים לדווח למוסד לביטוח לאומי על עובד הניקיון ככל עובד שכיר רגיל, לרבות בטופס 102 וטופס 126, כמקובל.

על פי החוזר, ככל שמועסקים במוסד הדת עד שני עובדים באותו החודש, יש לדווח על העובדים האלה במסגרת עבודות משק בית החל מיום 1.1.2020, אך במקרים חריגים המוסד לביטוח לאומי יאשר ביטוח כנ"ל גם לתקופות קודמות.

לקריאת החוזר>> לחצו כאן

תזכורת לצו הרחבה לביטוח פנסיוני במשק

למען הסדר הטוב יש לציין כי בצו ההרחבה לביטוח הפנסיוני נקבעו העובדים שהצו חל עליהם, לרבות עובדים שלא חלה עליהם חובת ביטוח על פי חוק או הסכם כלשהו. בדרך כלל עובדי משק בית נמנים על עובדים אלו ולכן צו ההרחבה חל עליהם.

ההפקדה לביטוח פנסיוני היא נוסף על התשלום למוסד לביטוח לאומי.